Historiek

Lionsclub Leopoldsburg maakt  deel uit van Lionsclub International, de grootste NGO (niet gouvernementele  organisatie) ter wereld en de enige serviceclub met zetel in de Verenigde Naties.

 

Geschiedenis van de Lionsclub Leopoldsburg

Lions Club Leopoldsburg werd onder impuls van stichtend voorzitter Frans Maris gecharterd op 22 oktober 1966 als 6de Limburgse club met als peters LC-Hasselt, LC-Mechelen en LC-Overpelt.

Van 18 stichtende leden is de club ondertussen gegroeid naar een gemiddelde van 26 leden.

De club is ondertussen zelf peterclub van LC-Tessenderlo, Leo Club Limburgse Kempen, LC-St. Truiden Sarchinium en LC-Leopoldsburg Astrid en was tevens jarenlang gejumeleerd (1975-1995) met LC-Songeons-Gournay in het Franse Normandië.

Naast de vriendschap staat het sociale werk centraal in de werking van de club.

  
Getuige hiervan zijn de behaalde prijzen voor nationaal werk :
- 1977 : voor de oprichting van de BLO school te Beringen ;
- 1990 : voor de werking voor het Merelnestje te Lummen ;
- 1997 : voor de 3e editie van de Kunstwedstrijd voor jonge kunstenaars;
- 2009 : voor het werk Leefgroep Sint-Ferdinand "Het Anker" te Leopoldsburg.

 

Ontstaan Lionsclub wereldwijd

De Lions club is de grootste service club wereldwijd met een netwerk van meer dan 1,4 miljoen leden verspreid over 46000 clubs in 210 landen. De Lions maken het verschil in tal van gebieden zoals: De strijd tegen blindheid, noodhulp, sociale hulp in de meeste uitgebreide zin. De Lions zetten zich ook in voor de jeugd en het milieu.

Lions Club International kent zijn oorsprong in het begin van vorige eeuw in de VS.
Het is de bijzondere verdienste van Melvin Jones, lid van een Business club in Chicago, om in te zien dat een groep invloedrijke zakenmensen een machtig potentieel kon vormen in het belang van de gemeenschap. Vanuit deze gedachte is de eerste Lionsclub ontstaan in Dallas (Texas) in oktober 1917.

 

Embleem

De officiële benaming werd ‘Association of Lions Clubs’. De naam was geïnspireerd door de grote stenen leeuw die in Chicago voor het ‘Institute of Arts’ staat. De leeuw staat symbool voor broederschap, kameraadschap en sterkte.

Het embleem is een dubbele leeuwenkop, met een terugblik op het verleden en een kijk op de toekomst. Ook de kleuren hebben een specifieke betekenis: Blauw staat voor de loyaliteit en integriteit. Geel staat voor moed en oprechtheid ten opzichte van de mensheid.
De doelstelling van de club is algemeen dienstbetoon. Onder het motto 'We Serve'